دمپر فن چیست و انواع و کاربردهای آن چیست؟

بگ فیلتر و غبارگیر
بگ فیلتر و غبارگیر : آشنایی با نحوه کار بگ فیلتر
فروردین ۱۵, ۱۴۰۰
انواع فن آکسیال
معرفی رایج‌ترین انواع فن آکسیال به همراه کاربرد و ویژگی‌های آنها
خرداد ۱۶, ۱۴۰۰
دمپر فن

دمپر فن

دمپر فن وسیله‌ای است که اغلب در قسمت پشت فن هواکش‌ها و روی سیستم تهویه هوا در مسیر ورودی جریان هوا نصب ‌می‌شود.‌ باید گفت که دمپر یک وسیله بسیار پرکاربرد‌ در سیستم‌های تهویه هوا محسوب ‌می‌شود. با استفاده از دمپرها می‌توان جریان هوا و فشار آن در هواکش‌ها و‌ سیستم‌های تهویه هوای مطبوع را‌ کنترل کرد.‌ بنابراین دمپرها این امکان را برای کاربران فراهم ‌می‌کنند تا بتوانند به راحتی جریان هوا را کم یا زیاد کرده یا حتی آن را به طور کامل قطع کنند.‌ علاوه بر این،‌ بسیاری از دمپرهای‌ موجود در سیستم‌های تهویه هوا‌ دارای تیغه‌های قابل تنظیم هستند و کاربران می‌توانند با تنظیم تیغه‌های آنها جهت جریان را‌ در مسیر دلخواه تغییر دهند.‌ باید گفت که دمپر‌ها انواع مختلفی دارند و با توجه به‌ نوع و کاربری در اندازه‌ها و مدل‌های مختلف ساخته ‌می‌شوند.‌ در این نوشته به‌ بررسی نحوه کار دمپرها و ویژگی‌های آنها و همچنین معرفی انواع دمپر‌ها خواهیم پرداخت.

 

دمپر فن

آشنایی با دمپر و نحوه کار آن

دمپر سیستم تهویه هوای مطبوع‌ با عنوان دمپر تنظیم کننده جریان هوا نیز شناخته ‌می‌شود.‌ در واقع دمپر یک صفحه متحرک است که‌ در مسیر جریان هوای ورودی قرار می‌گیرد تا جریان هوا و فشار آن را تنظیم کند.‌ استفاده از انواع دمپر‌ها معمولاً در سیستم‌های کنترل منطقه‌ای رایج است.‌ دمپرهای هوا‌ نقش مهمی ‌در پیشبرد آن دسته از فرآیندهای صنعتی که گازها و مایعات در آنها از طریق لوله‌ها و‌ مجراها منتقل ‌می‌شوند،‌ دارند.‌ در این فرآیندها دمپرها کنترل جریان مواد را فراهم ‌می‌کنند.

 

دمپر فن صنعتی

دمپر فن صنعتی

نحوه کار دمپرها

نحوه‌ی کار دمپرها به این شکل است که هنگامی ‌که فن شروع به کار می‌کند، تیغه‌های دمپر از هم باز شده و هوای داخل را به سمت بیرون هدایت ‌می‌کنند.‌ پس از خاموش شدن فن و‌ قطع عملکرد آن، دمپر‌ فن به صورت خودکار بسته ‌می‌شود.‌ با بسته شدن تیغه‌های دمپر و خاموش شدن فن از اتلاف هوای مطبوع تولید شده‌ توسط سیستم تهویه هوا جلوگیری به عمل می‌آید.‌

مزایای دمپرها

جلوگیری از ورود پرندگان و سایر حیوانان

علاوه بر این، نصب دمپر‌ فن این مزیت را دارد که مانع ورود‌ پرندگان یا دیگر موجودات به داخل سیستم ‌می‌شود.‌

وزن کم دمپرها و عملکرد عالی آنها

در ساخت پره‌های انواع دمپرها از جنس‌های متفاوتی استفاده ‌می‌شود. معمولاً برای این که دمپرها وزن سبک‌تری داشته باشند‌ از تیغه‌‌های آلومینیومی ‌برای ساخت آنها استفاده ‌می‌شود.‌ پره‌های آلومینیومی‌ باعث بهبود عملکرد دمپر فن ‌می‌شوند. با توجه به عملکرد دمپرفن، استفاده از تیغه‌های سبک که از جنس آلومینیوم ‌باشند‌ توصیه می‌گردد.‌ تیغه‌های آلومنیومی در عین سبک بودن مقاومت و استحکام بالایی دارند. تیغه‌های آلومینیومی ‌دمپرهای فن به وسیله یک محور ثابت که به تمام تیغه‌ها متصل است به صورت همزمان با شروع به کار فن‌، ‌باز ‌می‌شوند.‌ در واقع تیغه‌های دمپر هنگام شروع به کار کردن فن از هم باز شده و موقعی که فن خاموش ‌می‌شود  بسته ‌می‌شوند.‌ به این ترتیب‌ از خروج هوای مطبوع تولید شده توسط سیستم تهویه هوا جلوگیری به عمل آمده و‌ این امر باعث کاهش میزان مصرف انرژی و صرفه جویی ‌می‌شود.

برای اینکه بتوانید با نحوه‌ی عملکرد دمپر فن آشنا شوید، به یک مثال ساده اشاره می‌کنیم. به صورت ساده می‌توان گفت که دمپر فن مانند دریچه‌های هوا در اتومبیل شما عمل ‌می‌کند. شما می‌توانید پنجره‌های اتوموبیل خود را باز یا بسته کنید تا به این طریق جریان هوا را تنظیم نمایید. در واقع با باز کردن دمپر نیز جریان هوا افزایش یافته و با بسته شدن آن جریان هوا کاهش می‌یابد. در حالی که دور فن و موتور ثابت می‌مانند.

انواع دمپر‌ها

دمپر مستطیلی

دمپر مستطیلی

 

انواع دمپر از لحاظ عملکرد 

به طور کلی انواع دمپر فن را می‌توان به ۲ نوع اصلی تقسیم بندی کرد. دو نوع دمپر فن وجود دارند که قابلیت فن را با عملکردهای مختلف سیستم تنظیم ‌می‌کنند. در این قسمت به بررسی دمپر فن ورودی و دمپر خروجی که انواع اصلی دمپرهای فن هستند می‌پردازیم.

دمپر ورودی: دمپرهای ورودی در قسمت ورودی فن نصب شده و هوا را در همان جهت چرخش فن می‌چرخانند. این نوع دمپرها معمولاً با محرک‌های برقی یا پنوماتیک مدوله ‌می‌شوند. دمپرهای ورودی یکی از کارآمدترین و موثرترین انواع دمپرها به شمار می‌آیند. به کارگیری دمپر ورودی مصرف برق را نیز کاهش داده و به صرفه جویی و کاهش هزینه‌های مصرف انرژی کمک ‌می‌کند.

دمپر خروجی: دمپرهای خروجی روی قسمت خروجی فن نصب شده و به راحتی هوای خارج شده از فن را به جریان می‌اندازد. باید گفت که این نوع از دمپرها کارایی کمتری دارند. چرا که با کاهش جریان هوا، افت فشار سیستم را افزایش می‌دهند.

انواع دمپر از لحاظ مدل و اندازه

دمپرهای ورودی و خروجی در انواع و طرح‌های مختلف در دسترس هستند. انواع دمپرها در مدل‌ها و اندازه‌های مختلف ساخته ‌می‌شوند تا بتواند پاسخگوی نیازهای متفاوت کاربران در محیط‌های مختلف تجاری و صنعتی باشند.‌ به عنوان مثال انواع‌ دمپرها را می‌توان با پس زمینه مربعی شکل‌، دایره‌ای شکل و مستطیل شکل تهیه کرد. باید اضافه کرد که انواع دمپر‌ها‌ برای به کارگیری در کاربردهای خاص‌ مناسب هستند و به کارگیری آنها اهمیت بسیاری دارد.‌ همچنین محل قرارگیری انواع دمپرها، ساختار کانال‌ها و مجراها، و‌ کاربرد آنها‌ با یکدیگر متفاوت است. دمپر‌های به کار رفته در سیستم‌های تهویه انواع بسیاری دارند. از انواع دمپرها می‌توان به روش دستی، مکانیکی و اتوماتیک بهره گرفت. در این قسمت به معرفی انواع دمپر‌های‌ به کار رفته در ساخت سیستم‌های تهویه هوای مطبوع و بررسی ویژگی‌های‌ هر کدام از آن‌ها خواهیم پرداخت.

دمپر  فن ظرف تخت پروانه

دمپرهای ظرف تخت پروانه‌ای از انواع دمپرهای پرکاربرد در ساخت تجهیزات و سیستم‌های انتقال هوا به شمار می‌آیند. سیستم طراحی و ساخت این نوع از دمپر‌ها به گونه‌ای است که عمدتا‌ً برای استفاده در فرآیندهایی که به انسداد هوای زیاد نیاز دارند‌ ساخته شده اند. دمپرهای ظرف تخته پروانه‌ای ‌به نگهداری و مراقبت کمتری نیاز دارند. بنابراین کاربران برای نگهداری و به کارگیری آنها نیاز به صرف زمان طولانی‌ نخواهند داشت. دمپرهای ظرف تخت پروانه‌ای از یک تیغه بر روی لولایی استفاده ‌می‌کنند که جریان هوا را محدود کند. این نوع از دمپرها این توانایی را دارند که جریان هوا را به طور کامل متوقف کنند. همچنین در صورت لزوم می‌توان این نوع دمپرها را که چندین تیغه دارند تهیه کرد و برای کاربردهای مورد نیاز از آنها بهره گرفت.

دمپر پروانه

دمپر پروانه

 

یکی دیگر از مزیت‌های مهم دیگر در مورد دمپرهای پروانه‌ای این است که آنها قادر هستند فقط از طریق عقب کشیدن هوا، جریان هوا را فقط در یک سمت به حرکت دربیاورند. به همین دلیل این نوع از دمپرها نقش مهمی ‌در پیشگیری از آتش سوزی دارند و ایمنی سیستم را ارتقاء می‌بخشند. دمپرهای پروانه علاوه بر سیستم‌های تهویه هوا در دیگر سیستم‌ها نیز به کار برده ‌می‌شوند و کاربردهای مختلفی دارند. به عنوان مثال کاربردهای این نوع دمپرها شامل استفاده در اکسید کننده‌ها، اسکرابرها‌، بخاری‌ها‌، رسوب دهنده‌ها، و غیره ‌می‌شوند.

دمپرها یا دمنده‌های تیغه‌ای

یکی دیگر از انواع دمپرها، دمپرهای تیغه‌ای هستند. دمپرهای تیغه‌ای از صفحات نازک فلزی ساخته شده‌اند. این نوع دمپرها به منظور کنترل یا تنظیم جریان هوا در داخل تجهیزات انتقال هوا مانند سیستم‌های تهویه مطبوع هوا‌، دودکش‌ها و مجاری انتقال هوا مورد استفاده قرار می‌گیرند. دمپرهای تیغه‌ای در اندازه‌ها و طرح‌های متفاوتی ساخته ‌می‌شوند . برخی از دمپرهای تیغه‌ای دارای تیغه‌هایی هستند که در جهت مخالف حرکت ‌می‌کنند. در مورد دمپرهای تیغه‌ای باید گفت که این نوع از دمپرها برای تنظیم و کنترل جریان هوا طراحی شده‌اند و استفاده از آنها این امکان را برای کاربران فراهم ‌می‌کند تا بتوانند به خوبی جریان هوا را تحت کنترل داشته باشند. در واقع ویژگی مهم و اصلی دمپرهای تیغه‌ای قابلیت بالای آنها در کنترل و تنظیم جریان هوا است. همچنین این نوع از دمپرها مقاومت بالایی دارند و استفاده از آنها در مکان‌های تجاری و صنعتی مناسب است. یکی دیگر از مزیت‌های مهم دمپرهای تیغه‌ای این است که در مقایسه با انواع دیگر دمپرها صدای کمتری ایجاد ‌می‌کنند و به کارگیری آنها موجب آلودگی صوتی زیاد در محیط نمی‌شود. دمپرهای تیغه‌ای معمولا دارای آب بندی قوی هستند که این ویژگی دوام و مقاومت آنها را افزایش می‌دهد.

دمپرهای گیوتین

دمپر گیوتین

دمپر گیوتین

 

یکی دیگر از‌ انواع دمپرهایی که کاربردهای بسیاری در ساخت تجهیزات صنعتی و محیط‌های تجاری و صنعتی دارند،‌ دمپرهای گیوتین هستند. دمپرهای گیوتین‌ با این ویژگی که قابلیت نگهداری و مسدود کردن کامل هوا را دارند شناخته می‌شوند. دمپرهای گیوتین در مکانی نصب می‌گردند‌ تا‌ عامل جریان هوا را به صورت کامل کنترل نمایند.‌ بنابراین در آن دسته از‌ تجهیزات و سیستم‌های انتقال هوا‌ که در آنها نیاز به مسدود کردن‌ جریان هوا به صورت کامل است از انواع دمپرهای گیوتین استفاده ‌می‌شود. از دمپرهای گیوتین می‌توان در هر مکانی که برای نگهداری منظم یا ورود به مجاری و کانال‌ها در پشت منبع ایزوله لازم است، استفاده کرد.‌ این نوع دمپرها را نیز می‌توان در اندازه‌ها و طرح‌های مختلف تهیه کرد.

دمپرهای لوور

یکی دیگر از‌ انواع دمبپرهای به کار رفته در تجهیزات‌ و سیستم‌های انتقال هوای تجاری و صنعتی، دمپرهای لوور هستند. از ویژگی‌های منحصر به فرد ایندمپرها می‌توان به خاصیت‌ عملکرد سریع و قابلیت انسداد شدید هوا‌ اشاره کرد.‌ به همین دلیل از دمپرهای لوور در شرایطی که به انسداد شدید هوا‌ در مدت زمان کوتاه نیاز باشد‌ بهره گرفته ‌می‌شود .‌ این نوع از دمپرها‌ معمولاً از تیغه‌های تخت روی لولاها‌ استفاده ‌می‌کنند. دمپرهای لوور را می‌توان برای‌ کانال‌هایی با هر اندازه‌ به کار برد.‌ باید گفت که این نوع از دمپرها پرکاربردترین دمپرهای به کار رفته در سیستم‌های تهویه هوای مطبوع به شمار می‌آیند.

دمپرهای پره ورودی

دمپرهای پره ورودی‌ معمولاً در کاربردهای مربوط به جریان ورودی مورد استفاده قرار می‌گیرند.‌ این نوع از دمپرها امکان ایجاد جریان بهتر را‌ فراهم ‌می‌کنند، همچنین کنترل فشار‌ جریان هوا با استفاده از مدل‌های دمپر ورودی به راحتی امکان پذیر است.‌ در آن دسته از تاسیسات و تجهیزات انتقال هوا که به تنظیم کامل تهویه هوا نیاز است می‌توان از دمپرهای پرده ورودی بهره گرفت.‌ باید گفت که دمپرهای پره ورودی دارای چندین تیغه هستتند. این تیغه‌ها حول توپی چرخ مرکزی قرار می‌گیرند. با وارد آمدن نیروی چرخش به ورودی فن،‌ عملکرد آن ارتقاء می‌یابد.‌ این امر باعث ‌می‌شود  که یک روش کنترل عالی به وجود بیاید.‌ به همین دلیل است که در انتهای فضای ورودی نیز یکی از پرکاربردترین‌ انواع دمپرها در ساخت قطعات سیستم‌های تجاری صنعتی محسوب ‌می‌شوند.

باید گفت که هر کدام از انواع دمپر‌ها دارای کاربرد‌های منحصر به فرد خود هستند‌ و با توجه به ویژگی‌هایشان‌ کارایی‌های متفاوتی را دارند. اوقات ممکن است از ترکیب چند دمپر برای پیشبرد اهداف تولیدی و صنعتی بهره برد.‌ حتی ممکن است‌ در برخی از شرایط است از همه انواع دمپر‌های که در بالا به آنها اشاره شد به صورت ترکیبی‌ استفاده شود.‌ آشنایی با کاربرد هر کدام از انواع دمپر‌ها به شما کمک ‌می‌کند تا‌ دمپر مناسب برای سیستم تهویه هوای مطبوع خود را انتخاب کنید و‌ به این طریق که عملکرد سیستم خود را بهبود ببخشید.

 

دمپر

دمپر

 

به کارگیری دمپرها در سیستم‌ها و تجهیزات انتقال هوا می‌تواند مزیت‌های بسیاری به همراه داشته باشد.‌ اغلب دمپر‌ها دارای قیمت ارزانی‌ هستند به کاربران می‌توانند بدون پرداخت هزینه زیاد آنها را تهیه کنند.‌ از طرف دیگر هزینه نصب یا تعمیر دمپرها ارزان است و با توجه به‌ ساده بودن‌ ساختار بیشتر دمپرها،‌ تعمیر آنها کار خیلی سختی نیست و در صورت به وجود آمدن مشکل می‌توانید به راحتی نسبت به رفع ایراد به وجود آمده اقدام کنید. به کارگیری دمپر می‌تواند نقش بسیار مهمی ‌در کیفیت بالای هوابندی داشته باشد.‌ بسیاری از دمپرها این قابلیت را دارند که حالا آنها به راحتی تنظیم و کنترل شوند. بنابراین کاربران می‌توانند با تنظیم تیغه‌ها با توجه به شرایط مورد نیاز‌ جریان هوا و فشار آن را تنظیم کنند.‌ یکی دیگر از مزیت‌های دمپرهای فن این است که نحوه نصب و نگهداری‌ بسیار آسانی دارند. دمپرها فضای زیادی را اشغال نمی‌کنند‌ و به کارگیری آنها موجب‌ اشغال فضایی مفید نمی‌شود. به کارگیری دمپر در سیستم‌های تهویه هوا از اتلاف هوای مطبوع تولید شده جلوگیری به عمل می‌آورد. به همین دلیل استفاده از دمپر موجب می‌شود که سیستم انرژی کمتری مصرف کرده و در نتیجه هزینه‌های مصرف انرژی نیز کاهش پیدا کنند.

شرکت گرما سرد عرضه کننده انواع دمپر است. در صورتی که قصد خرید هر کدام از انواع دمپر فن را دارید می‌توانید محصول مورد نظر خود را سفارش دهید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع دمپرها و کاربردهای آنها می‌توانید با کارشناسان و مسئولان فروش شرکت گرما سرد تماس حاصل فرمایید.

منبع: ebaircontrol

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonتماس با ما